Šta sve treba da znate ukoliko tražite vrtić u Mirijevu?
Šta sve treba da znate ukoliko tražite vrtić u Mirijevu?
Šta sve treba da znate ukoliko tražite vrtić u Mirijevu?

Odluka da svoje dete upišete u vrtić i brigu o njemu prepustite drugome je veliki korak. Jedna od najvažnijih odluka koja čeka roditelje malih predškolaca u Mirijevu, ali i drugim beograskim opštinama, jeste odabir vrtića. Treba se naoružati vremenom i strpljenjem. Mnogo faktora određuje da li je neka predškolska ustanova u prednosti nad drugom. Roditeljima se savetuje da pre upisa, obiđu vrtić i informišu se o svim uslovima i pogodnostima – od opremljenosti, stručnog kadra, higijene, kvaliteta ishrane, do obezbeđnosti objekta i oblika edukativno-obrazovnog rada.

Lokacija
Najlakši je, ali ne i nužno najbolji izbor kada je vrtić blizu mestu stanovanja. Ponekad prepešačiti nekoliko ulica više, ili voziti auto par minuta duže, nije velika žrtva, ukoliko je vrtić nešto dalje, ako procenite da pruža više mogućnosti i bolje uslove za napredak deteta. Ne treba izgubiti iz vida da vrtić treba da bude prijatno mesto, za zabavu i učenje, u kome dete treba da se oseća samouvereno, zaštićeno, sigurno i opušteno.

Opremljenost
Dobra opremljenost vrtića raznovrsnim edukativnim elementima za različite uzraste dodatno stimuliše detetove sposobnosti. Pri tome treba obratiti pažnju na vrstu, količinu, starost i dizajn opreme. To se odnosi na opremljenost edukativnim sadržajima, ali i kreativnim i maštovitim nastavnim materijalima unutar objekta, zahvljujući kojima će dete kroz igru usvojiti nova saznanja. Nameštaj treba da bude kvalitetan, u veselim bojama, prilagođen mališanima i očuvan. Takođe, treba obratiti pažnju na:

 • didaktički materijal (kocke, slagalice…)
 • kutke za razvoj dečje mašte
 • muzičke instrumente
 • društvene igre
 • dečju biblioteku
 • sportske rekivizite

Stručni kadar
Dobar tim u vrtiću čini živ organizam i njegov najvažniji deo. Visokokvalifikovani vaspitači, logopedi, defektolozi, medicinske sestre, psiholozi i ostali saradnici, treba da budu nasmejani, pozitivni, kreativni i pre svega osobe koje vole decu, i uživaju u radu sa njima. Njihov posao treba da ih oplemenjuje kako na profesionalnom, tako i na ličnom nivou. Čitanje savremene literature na temu edukacije i vaspitanja, učestvovanje na stručnim skupovima, seminarima i radionicama, znači konstantno usavršavanja i stalan rad na sebi. Svako od njih treba da bude na raspolaganju roditeljima za sva pitanja, nedoumice i predloge.

Rad u malim grupama
Rad u malim grupama veoma je važan kada je u pitanju lični razvoj svakog deteta. Individualni rad s decom, koji omogućavaju grafičko-likovne aktivnosti, doprinosi razvoju socio-emocionalne veze na nivou dete – vaspitač. Rad u malim grupama znatno je produktivniji, jer su veće šanse da svako dete izrazi svoje kreativne misli i ideje, a i vaspitači mogu više da se posvete svakom detetu pojedinačno, prateći njegov kognitivni i socijalni razvoj. Idealna grupa za decu uzrasta do 4 godine je desetoro, prema rečima stručnjaka.

Ishrana
Ako znamo da se navike u ishrani stiču u detinjstvu, onda je pravilna, izbalansirana i raznovrsna ishrana, ključ zdravog razvoja deteta. Zato hrana u predškolskim ustanovama treba da bude raznovrsna, visokog i standardizovanog kvaliteta, sa adekvatanim procenatom soli i šećera, a pripremljena u sigurnim sanitarnim uslovima. Jelovnik treba da bude formulisan u dogovoru sa nutricionistom.

Piramida ishrane za dete koje ima više od dve godine sadrži pet glavnih grupa namirnica:

 • hleb, žitarice, pirinač i pasta
 • povrće
 • voće
 • mleko, jogurt i sir
 • meso, riba, jaja i mahunarke
Kreativne radionice
Pored redovnog programa, u vriću se organizuju besplatne radionice, ili radionice za koje treba odvojiti određenu sumu novca.
Likovna – crtanje zauzima veoma značajno mesto u dečijoj psihologiji, jer podstiče maštovitost, razvijanje divergencije i prikazivanje ličnog života, kako u emocionalnom, tako i u psihološkom smislu. Likovna radionica je osmišljena sa ciljem da se kod dece podstakne: kreativnost, mašta i stvaralaštvo.
Muzička – muzika ima zadatak da podstiče i unapređuje različite vidove muzičkog razvoja deteta (opažajnog, pojmovnog, psihomotornog, vokalnog ), kao i da razvija ljubav i interesovanje dece za muziku. U kontaktu sa vršnjacima deca kroz muzičku radionicu uče razbrajalice, pitalice, brzalice, izreke i poslovice i na taj način razvijaju ritam i govor.
Sportska – pruža razvoj motorike kroz igru, fizičkih sposobnosti kroz aktivno bavljenje sportom i elementarne igre koje obuhvataju poligone, specijalno kreirana takmičenja prilagođena svim uzrastima i mnoštvo drugih rekreativnih aktivnosti koje pomažu pravilnom razvoju dece.
Jezička (engleski) – program podrazumeva adekvatno i efikasno savladavanje jezika. Vođeni igrom kroz metodu otkrivanja, deca usvajaju strani jezik sa lakoćom i interesovanjem. Kreativno i interaktivno

Vrtić Srećica 2
Naš vrtić Srećica 2 nalazi se u mirnom delu Mirijeva, u ul.Matice Srpske 56A, u stambenom kompleksu, u blizini glavnih saobraćajnica i autobuske stanice. Naš stručan tim je tu da Vam pomogne kroz period adaptacije deteta i da se potrudi da Vaše dete što brže prihvati vrtić kao svoj drugi dom. Opremljeni smo najsavremenijim didaktičkim sredstvima kako bi Vaše dete zajedno sa vaspitačima, kao i sa drugim stručnim saradnicima, svakodnevno učestvovalo u više različitih aktivnosti koje će doprineti pravilnom kongetivnom razvoju. Kroz igru, zajedno učimo početne matematičke pojmove, usavršavamo sitnu i krupnu motoriku, upoznajemo svet oko nas, razvijamo maštu, usavršavamo govor i pazimo na pravilan fizički razvoj. Naš vrtić nudi i školicu sporta, logopeda, muzičke radionice, dodatnu nastavu iz engleskog jezika. Po čemu se najviše razlikujemo od drugih vrtića? Najveći akcenat stavljamo na invidualni rad, rad u malim grupama koji podrazumeva veću, bolju pažnju vaspitača. Takodje, svaka prostorija je posebno opremljena u skladu sa aktivnostima koje su tog dana isplanirane. Bezbednost, stabilnost i razvoj Vašeg deteta naš je najveći prioritet i zbog toga u našem timu rade samo iskusne vaspitačice. Vaše dete biće u pravim rukama od momenta kad Vam mahne na vratima do trenutka kada dodjete po njega. Dodjite da zajedno uživamo u svakom trenutku detinjstva Vašeg mališana!